X
TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZI PESTE 300LEI

Rolul animalelor de companie in dezvoltarea copilului - 8 beneficii

Animalele de companie sunt o parte extrem de importantă în viețile noastre. Nu doar ca adulți (pentru că și oamenii maturi se pot bucura din plin de beneficiile pe care le aduce un animălut în viețile noastre), dar în mod special copii pot învăța lecții de neprețuit de la patrupedul preferat și îi pot ajuta să își dezvolte abilitățile socio-emoționale și să își construiască o personalitate sănătoasă.

Iată mai jos 8 beneficii pe care un animal de companie le aduce în dezvoltarea copiilor:

1. Îi învață să se responsabilizeze:

Atunci când este mic, e greu să îi explici copilului ce înseamnă responsabilitatea. Poate nu folosești cuvintele potrivite pentru vârsta lor, sau poate nu găsești exemplele potrivite. Animalele de companie au nevoie de hrană, apă, timp pentru exerciții fizice și dragoste. De asemenea, necesită îngrijire: spălat și periaj. Cea mai eficienta și plăcută abordare pentru a-ți învăța copilul responsabilitatea poate fi să aduci acasă un câine și să-i ceri să aibă grijă de el.

2. Îi ajută în procesul de învățare:

Animalele de companie îi învață pe copii lecții de viață valoroase precum responsabilitatea, încrederea, compasiunea, respectul și răbdarea. De asemenea, îi învață să fie sociabili, și să își dezvolte în mod corect personalitatea.

Însă cea mai prețioasă lecție este cea despre viață și moarte. Când are un animal de companie, copilul devine mai conștient de condiția umană decât ar putea să îi explice un părinte în cuvinte. Animalul de companie se naște, se îmbolnăvește și moare. Este un proces prin care trecem toți. Deși ne ferim să vorbim despre aceste lucruri uneori, pentru că ne împiedică propriile temeri, animăluțul de lângă noi ne învață aceste lucruri în mod natural.

3. Îi determină să fie activi și să își consume energia:

Micuții patrupezi au nevoie de mișcare în fiecare zi. Nu doar pentru că au energie, ci și pentru că, la fel ca oamenii, trebuie să aibă parte de doza potrivită de exercițiu fizic astfel încât să rămână sănătoși, să își mențină tonusul și să nu dezvolte artroze și alte afecțiuni care vin ca o consecință a lipsei de mișcare. Responsabilizează-ți copilul cu acest task zilnic, și te asiguri astfel că ambii vor avea parte de exercițiu fizic regulat.

4. Îmbunătățește starea emoțională:

Ați auzit de acei câini care atunci când plângi, sau te simți trist, vin să iți șteargă lacrimile sau să se așeze pur și simplu lângă tine? Ei bine, acest lucru nu este un mit. Animalele au un instinct aparte când vine vorba de emoții. De asemenea, s-a demonstrat științific că animalele pot citi foarte bine expresiile faciale! Își pot da seama când ești trist, fericit sau chiar bolnav. 

5. Beneficii pentru sănătate:

S-a demonstrat științific că interacțiunea cu animalele scad nivelurile de cortizol (numit și hormonul stresului) și pot scădea presiunea în sânge.

Animalele de companie pot contribui la sănătatea fizică a copiilor și în alte moduri. De exemplu, un studiu din 2017 a descoperit că bebelușii care cresc cu animale de companie în casa lor sunt mai puțin susceptibili la a dezvolta alergii, deoarece sunt expuși la începutul vieții la alergeni precum părul de animale sau murdăria pe care animalele de companie le aduc.

Un alt studiu a constatat că animalele de companie, în special câinii, pot ajuta copiii cu ADHD să-și concentreze atenția. Cercetătorii au înrolat două grupuri de copii diagnosticați cu ADHD în sesiuni de terapie de grup de 12 săptămâni. Primul grup de copii i-a citit unui câine de terapie o dată pe săptămână timp de 30 de minute. Al doilea grup a citit păpușilor care arătau ca niște câini. Copiii care le-au citit animalelor reale au arătat abilități sociale mai bune și mai multă cooperare și voluntariat. De asemenea, au avut mai puține probleme de comportament.

Așadar, un animal de companie are beneficii extraordinare pentru sănătatea fizică și mentală a copilului tău. 

6. Oferă confort și companie:

 Toți avem momente în care ne simțim singuri, inclusiv copiii. Însă daca îi dăruiești un animal de companie pe care îl îngrijească și să îl iubească necondiționat, cu siguranță aceste sentimente de singurătate vor dispărea, pentru că patrupedul îl va însoți peste tot, și va fi un companion potrivit pentru orice copil. 

7. Oferă momente de distracție:

Fără îndoială, animalele de companie pot fi excelenți prieteni de joacă. Alungă momentele de plictiseală și, adesea, sunt un stimulent potrivit pentru a ieși afară și a alerga. Pentru mulți copii, câinele lor este fratele care nu trisează, nu se plânge niciodată și nu spune: „Nu vreau să mă joc”. În schimb, câinii pot fi o mare inspirație pentru jocuri de rol, imitație și alte modele de joc. Ei sunt prietenul care aduce bucuros mingea de tenis înapoi și este mereu pregătit pentru joacă. 

8. Oferă iubire necondiționată și acceptare:

Animalele de companie le oferă copiilor posibilitatea să creeze o legătură emoțională cu „cineva” care, după toate probabilitățile, îi va iubi necondiționat. Câinii și pisicile își caută stăpânii copii (pardon… „părinții”) – se îmbrățișează cu ei și sunt triști când nu sunt prin preajmă. Există o relație autentică și loială care se dezvoltă și este eliberatoare prin faptul că toți copiii pot fi ei înșiși. Ei nu trebuie să-și facă griji că vor fi judecați sau desconsiderați. Animalului lor de companie nu îi pasă ce poartă sau dacă a făcut o gafă socială. Un animal de companie are în esență o singură regulă: iubește-mă și te voi iubi înapoi. Pentru copii, nimic nu este mai important.

Beneficiile aduse de un animal de companie în procesul de creștere ale copilului sunt multiple, și din fericire, are consecințe benefice pe toate planurile: fizic, psihic și relațional. Așadar, când copilul vă cere să le aduceți un cățeluș sau o pisica, nu ezitați și bucurați-vă împreună cu el de micul patruped blănos.

Top rase de câini de talie mică potrivite pentru copii

Ce face un părinte atunci când este pus în fața rugăminților fierbinți ale copilului că vrea un cățel? Mai întâi își calculează potențialul nivel suplimentar de ocupație care va să vină în programul deja aglomerat, apoi cedează :). Dar nu înainte de a face o documentare amănunțită asupra raselor de câini potrivite atât pentru copii, cât și pentru ei înșiși.

Rolul animalelor de companie in dezvoltarea copilului - 8 beneficii

Animalele de companie sunt o parte extrem de importantă în viețile noastre.

Jocul ca metodă de învățare: Cum alegem jucăriile potrivite pentru dezvoltarea copiilor?

Jocul ca metodă de învățare: Cum alegem jucăriile potrivite pentru dezvoltarea copiilor?

Jucării Interactive: Oportunitatea perfectă pentru a aduce copiii în lumea reală

Jucării Interactive: Oportunitatea perfectă pentru a aduce copiii în lumea reală

Jucăriile educative - Fundamentul dezvoltării inteligenței prin distracție

Magia Jocului în Dezvoltarea Copiilor: De ce joaca este esențială pentru creșterea lor

În universul copiilor, joaca nu este doar o activitate lipsită de importanță, ci și o sursă importantă de descoperire, învățare și bucurie. În centrul fiecărei copilării, jocul devine o poartă către lumi nesfârșite de imaginație și este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor în primii ani ai vieții lor. De la jucăriile pentru bebeluși la cele interactive și educative pentru copii mai mari, aceste interesante unelte devin o cale fascinantă de explorare și învățare.
whatsapp